Etage
3 / kamer 2
De Nederlandse kunstenaarsfamilie Ziesenis (18e eeuw)
De Nederlandse kunstenaarsfamilie Ziesenis bestaat voornamelijk uit de stamvader Anthonie Ziesenis en zijn zonen Bartholomeus Wilhelmus Henricus (B.W.H.), Jan Christian, genaamd Johannes, en Reinier in Amsterdam. Reinier's zoon Reinier Anthonij Christiaan Ziesenis en B.W.H.'s kleinzoon Carl Eduard Ahrendts behoren ook tot deze familie.
Leden van de kunstenaarsfamilie Ziesenis in Nederland
Anthonie Ziesenis (1731-1801) -
stadsbeeldhouwer van Amsterdam
Na aankomst in Amsterdam in 1758 trad de beeldhouwer Anthonie Ziesenis toe tot de tekenacademie aldaar, waar hij in 1765 in het bestuur werd gekozen. Twee jaar later trouwde hij met Johanna Ruloffs (1745-1794), met wie hij drie zonen en twee dochters grootbracht. Zelf leerde hij zijn zoons beeldhouwen en liet ze architectuur, schilderkunst of grafiek studeren. Zijn dochters kregen een muzikale opvoeding.
In 1770 werd Anthonie Ziesenis aangenomen als stadsbeeldhouwer van Amsterdam. Zijn eerste werken in die hoedanigheid waren de reliëfs en sierelementen op de Muiderpoort en de nieuwe stadsschouwburg. De Muiderpoort, een imposant reliëf bij het Sarphatiehuis, twee kleinere reliëfs, een beeldengroep bij de Oudemanhuispoort en drie reusachtige stierenkoppen bij een voormalige vleesmarkt vind je nog steeds terug in de straten van Amsterdam.
A. Ziesenis werkte ook voor de Admiraliteit en de overzeese handelsmaatschappij van de stad (Oost-Indische Compagnie), bijvoorbeeld door de figuratieve versieringen van hun schepen te maken.
Bartholomeus Wilhelmus Henricus Ziesenis (1768-1820) -
koninklijke en rijksarchitect
'Barthold' of B.W.H. Ziesenis, de eerste zoon van Anthonie Ziesenis, is opgeleid als architect. Na een aantal jaren de Amsterdamse stadsbouwmeester Abraham van der Hart (1747-1820) te hebben bijgestaan, werd hij in 1808 koninklijk architect van koning Lodewijk Napoleon in Amsterdam.
Hij bekleedde deze functie tijdens de Franse overheersing in Nederland en kreeg vervolgens van de nieuwe Nederlandse koning de opdracht om in zijn laatste creatieve periode het oude koninklijk paleis te herbouwen en uit te breiden tot het huidige Paleis Noordeinde in Den Haag.
Na het vroege overlijden van zijn eerste vrouw trouwde B.W.H. Ziesenis met de beroemde Nederlandse actrice
Johanna Cornelia Wattier (1762-1827), die zo de stiefmoeder werd van zijn enige dochter
Johanna Petronella Ziesenis (1798-1861). De dochter, die in Den Haag woonde, trouwde met de koninklijke onderstalmeester
Carl Gottfried Ahrendts (1794-1884). Haar zoon
Carl Eduard Ahrendts (1822-1898) leerde landschapsschilderen en werd uiteindelijk de laatste vertegenwoordiger van de Nederlandse kunstenaarsfamilie Ziesenis.